Telefoonnummers
Het algemene praktijknummer is 0515-431441. U krijgt dan een keuzemenu:
Optie 1: verbindt u direct door met de spoedlijn
Optie 2: is bedoeld om telefonisch herhaalrecepten aan te vragen. U spreekt bij deze keuze een voicemail bericht in: uw geboortedatum, uw naam, de naam van het medicijn, de sterkte en/of hoeveelheid en uw apotheek.
Optie 3: krijgt u de assistente aan de lijn.
De assistentes hebben ’s ochtends en ’s middags een korte pauze en overleg met de arts. Soms krijgt u te horen dat ze de telefoon even niet kunnen opnemen omdat ze in de behandelkamer bezig zijn met een patiënt. Probeert u het dan na een tijdje weer?
Optie 4: is voor collegiaal overleg.
Afspraak maken
Spreekuur op afspraak:
Het spreekuur wordt gehouden op iedere werkdag. Voor het spreekuur moet u vooraf een afspraak maken.
Om een afspraak in te plannen of voor het opvragen van een uitslag kunt u de praktijk bellen op werkdagen tussen 8.00 en 10.00 uur. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kan dit ook tussen 13.00 en 14.00 uur.
Voor eenvoudige medische vragen kunt u ook gebruik maken van het telefonisch spreekuur met de huisarts. Ook hiervoor maakt u een afspraak; de arts belt u dan terug.
Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw contact en soms geeft zij u zelf een advies. Ze is daartoe opgeleid. Ze doet dat ook om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en het spoedeisend karakter van uw klachten en om de duur van het consult in te kunnen schatten. Heeft u meerdere klachten of vragen? Geef het aan bij het maken van de afspraak, zodat we er rekening mee kunnen houden. De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Huisbezoek:
Wanneer het niet mogelijk is om zelf naar de praktijk te komen, kan de huisarts u ook thuis bezoeken. De assistente beoordeelt, in overleg met de huisarts, of een huisbezoek afgelegd wordt en wanneer. In de praktijk zijn de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling beter, en sommige ingreepjes kunnen alleen maar op de praktijk gedaan worden.
Het huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar het gewone spreekuur te komen.
Anderstaligen:
Voor patiënten die het Nederlands of Fries (nog) niet beheersen is het door de taalbarrière soms moeilijk om hun medische of persoonlijke problemen te bespreken of het advies van de arts goed te begrijpen. Voor Engels-, Frans-, Portugees en Duitstaligen zal dit over het algemeen nog wel los lopen, omdat de artsen hier redelijk mee uit de voeten kunnen.
Voor patiënten uit bijvoorbeeld het Arabisch, Turks of Armeense taalgebied wordt aanbevolen zich altijd te laten vergezellen door een Nederlandssprekend familielid of een tolk of te beschikken over een telefoonnummer van iemand die kan vertalen. Indien dit niet mogelijk is, dan wordt u verzocht dit te laten weten bij het maken van de afspraak. Meestal komen we er samen wel uit!
Openingstijden en Vakanties
De praktijk is op alle doordeweekse dagen en het hele jaar geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag, zondag en op feestdagen wordt waargenomen door de Dokterswacht.
Op de woensdagmiddag is de praktijk beperkt open, d.w.z. voor patiënten die een afspraak hebben met de praktijkondersteuner of de huisarts. Ook zijn we voor levensbedreigende en andere spoedsituaties open. U kunt ons ook op woensdagmiddag telefonisch bereiken voor urgente gevallen. U kunt echter geen afspraken maken en uitslagen opvragen. Patiënten die een afspraak hebben met de praktijkondersteuner, doktersassistente of de huisarts mogen zich melden bij de balie of plaats nemen in de wachtkamer.
We maken gebruik van een vaste pool van artsen om zodoende iedereen die een consult of een visite nodig heeft, op korte termijn te kunnen zien. Ook tijdens vakanties is er altijd een arts, zij het dat de bezetting wel eens wat lager uitvalt vergeleken met andere perioden in het jaar. Vaak zijn er dan extra waarnemers die bijspringen.
Avond, nacht en weekend waarneming
Dokterswacht Friesland regelt deze waarneming ingeval u dringend een huisarts nodig heeft.
In de weekenden, feestdagen en ’s avonds/’s nachts wendt u zich tot de Dokterswacht d.w.z. uitsluitend voor klachten die niet kunnen wachten totdat de eigen arts weer beschikbaar is. Voor deze spoedeisende huisartsenzorg belt u het centrale nummer: 0850 820 820.
Voor echte en acute levensbedreigende noodgevallen belt u ook 112.
N.B. Het is niet de bedoeling dat u de Dokterswacht belt met algemene vragen of vragen die kunnen wachten tot het gewone spreekuur van uw eigen huisarts (zie openingstijden). Het is echt en alleen bedoeld voor spoedeisende zorg!
Houd bij het maken van een afspraak uw verzekeringsgegevens bij de hand.
Klik hier voor Dokterswacht Friesland
Passanten
Passanten:
Als uw eigen huisarts niet in de buurt is en u heeft dringend medische hulp nodig, dan kunt u door de week en overdag altijd bij ons terecht. Het spreekuur is uitsluitend op afspraak. Het is prettig als u van te voren belt, dan kan de arts rekening houden met uw komst, maar in noodgevallen kunt u direct naar de praktijk komen. In bepaalde gevallen kan de arts een visite afleggen.
Wilt u uw verzekeringspapieren meenemen en afgeven bij de assistente? Indien u een Nederlandse zorgverzekering heeft, kunnen wij dit verrekenen met de zorgverzekeraar.
Mensen die geen (Nederlandse) ziektekostenverzekering hebben, dienen contant te betalen. Vaak kunt u uw gemaakte kosten weer declareren bij uw eigen ziektekostenverzekering; vraag daarom de assistente om een factuur/ontvangstbewijs.
Praktijkverpleegkundigen
Praktijkondersteuner Somatiek (POH-Somatiek)
De twee Praktijkondersteuners Somatiek ondersteunen de huisarts in de behandeling van patiënten die een chronische lichamelijke aandoening hebben: diabetes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol of een hart- en vaatziekte, COPD etc. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de ondersteuning van 75-plussers. Zij voeren deze functies grotendeels zelfstandig uit maar uiteraard onder eindverantwoordelijkheid van de artsen. De POH-S maakt daarvoor een (half-) jaarlijkse afspraak met u op de praktijk.
Praktijkondersteuners GGZ (POH-GGZ)
POH GGZ staat voor praktijkondersteuner huisartsenpraktijk voor geestelijke gezondheidszorg. De POH GGZ en de huisarts werken samen bij het behandelen en begeleiden van mensen met psychische en (psycho)sociale klachten. De POH GGZ is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg en biedt laagdrempelige zorg bij psychische problemen in een vertrouwde omgeving. Voor kinderen kan een afspraak gemaakt worden met een gespecialiseerde Praktijkondersteuner -Jeugd.
In een gesprek brengt de POH GGZ met u uw klachten en vragen in kaart. Vervolgens adviseert de POH GGZ u en uw huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kan een vervolgtraject zijn bij de POH GGZ zelf, de huisarts, verwijzing naar een andere hulpverlener of instelling (zoals maatschappelijk werk, een psychologenpraktijk of een GGZ-instelling).
Assistentes
De assistentes staan u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Zij maken afspraken voor het spreekuur, telefonisch overleg met de huisarts en voor de huisbezoeken. Zij weten het antwoord op veel praktische vragen en u kunt hen bellen voor het opvragen van uitslagen. Ze geven ook (zelfzorg-) advies eventueel na overleg met de arts.
U kunt ook bij de assistentes terecht voor:
- Aanstippen van wratten
- Het meten van de bloeddruk
- Het maken van een hartfilmpje (ecg)
- Verbinden van wonden
- Oren uitspuiten
- Hechtingen verwijderen
- Urine onderzoek
- Medicatie die per injectie wordt toegediend
- Suiker- en Hb controle
- Uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- Allergie testen
Als de assistentes deze handelingen doen, dan kunnen zij soms de telefoon eventjes niet beantwoorden. Dat is de reden dat u dan een bandje te horen krijgt, waarop gevraagd wordt later terug te bellen.
Overig
Houd de praktijk ook zelf op de hoogte!
Bij ontslag uit het ziekenhuis stuurt de specialist meestal ook een brief naar de praktijk. Daarin wordt dan uitgelegd wat de diagnose en het vervolgtraject is. Helaas is dit niet altijd het geval of gebeurt het pas wanneer de volledige diagnose is gesteld. Hierdoor zit er te vaak nogal wat tijd tussen het moment waarop u zelf de uitslag heeft en wanneer de huisarts dit weet. U doet er daarom goed aan om even met de praktijk te verifiëren of de informatie er is. De aanrader is om niet af te wachten, maar om zelf even te bellen indien u uw situatie met de huisarts wilt bespreken.
N.B. Wist u dat u voor de kosten van een bezoek aan de Huisarts of de Dokterswacht uw verplicht eigen risico niet hoeft aan te spreken? Voor specialistische hulp kan de huisarts u indien nodig verwijzen.
Ga als het even kan eerst langs op de praktijk of overleg telefonisch met de huisarts voordat u naar de spoedeisende hulp van uw ziekenhuis gaat; uiteraard doet u dit wel als er een medische noodzaak en urgentie is. Laat het ook dan de huisarts direct weten!
Wumkeshûs, Alliade en Philadelphia
De huisarts heeft spreekuur in instellingen van deze zorgorganisaties. Patiënten die bij de praktijk staan ingeschreven kunnen dan op dit spreekuur komen, in overleg met de staf of begeleiding.
Bloedprikken
Dit is tijdens de coronaperiode verplaatst naar het Antonius Ziekenhuis en is daar nog.
Spoedgevallen
Bel 112 bij een levensbedreigende situatie! Dus wanneer uw leven of dat van iemand anders in direct gevaar is.
Bij Spoedgevallen tijdens onze openingstijden belt u telefoonnummer: 0515-431441 keuze 1
’s Avonds, ’s nachts, in het weekend en op feestdagen kunt u voor spoedeisende huisartsenzorg terecht bij de Dokterswacht Friesland: 0850 820 820. Het is niet de bedoeling dat u belt met algemene vragen of vragen die kunnen wachten tot het gewone spreekuur van uw eigen huisarts.
Waarneming
Door de grootte van de praktijk werken we met meerdere artsen. Het streven is dat u zoveel mogelijk uw eigen arts heeft met wie u dan ook een (vervolg)afspraak maakt. Door omstandigheden en nieuwe wet- en regelgeving, vervanging en dergelijke zijn er echter regelmatig ook andere waarnemers in de praktijk werkzaam. Hierdoor zult u, als u op korte termijn een afspraak moet maken, niet altijd uw eigen arts kunnen zien. Iedere arts wordt echter wel verondersteld op de hoogte te zijn van uw dossier wanneer u op de afspraak komt, maar zal altijd aanvullende vragen stellen uit het oogpunt van zorgvuldigheid.
Informatie recepten
Een recept krijgt u uitsluitend van de huisarts of de specialist. In enkele gevallen, zoals paracetamol, is geen recept nodig, maar kunt u dit bijvoorbeeld kopen bij de drogist. Volgt u in alle gevallen de voorschriften die in de bijsluiter beschreven zijn en door de apotheek op het medicijn zijn aangegeven.
Een herhaalrecept is een recept voor een medicijn dat u chronisch gebruikt en als zodanig door de huisarts of andere artsen is voorgeschreven. Een “kuurtje” van een jaar geleden bijvoorbeeld, kan niet zonder overleg worden herhaald. Ook is het verstandig de medicatie na een wat langere gebruiksperiode weer eens te bekijken; de huisarts zal dus naar verschillende gegevens kijken alvorens het herhaal recept goed te keuren of vindt hierin aanleiding om u op het spreekuur uit te nodigen.
Afgeven van de lege medicijndoosjes
De praktijk heeft in de voordeur van Vrijbuiterstraat 10 een speciale bus waarin u uw doosjes voor herhaalrecepten kunt deponeren. Als u vòòr 11.00 uur ’s morgens uw lege doosjes inlevert kunt u de volgende werkdag na 11.00 uur uw medicijnen bij uw apotheek ophalen. Let op dat er een juist etiket, van uw eigen apotheek op het doosje zit!
Telefonisch aanvragen
Als u de praktijk belt, hoort u een keuzemenu. Optie 2 is bedoeld voor het telefonisch aanvragen van herhaalrecepten. U kunt nu echter ook rechtstreeks bellen naar 0515-427116. U kunt dan in beide gevallen een voicemailbericht inspreken.
Spreekt u duidelijk in de juiste volgorde in:
- Geboortedatum van degene voor wie het medicijn bestemd is
- Naam van degene voor wie het medicijn bestemd is
- Adres
- Naam van het medicijn
- Aantal
- Gebruik
- Naam van uw apotheek
Houd de doosjes met de juiste naam en dosering bij de hand. Spreekt u rustig en duidelijk, zodat de assistente het goed kan verstaan. Houd er rekening mee dat het 1 werkdag duurt voordat de medicijnen klaar liggen bij de apotheek.
Als u uw recept voor 11.00 uur aanvraagt, dan kunt u de volgende werkdag na 11.00 uur uw medicijnen afhalen bij de apotheek.
Aanvragen via de website
Indien u via de website bestelt moet u dezelfde gegevens als hierboven genoemd, verstrekken.
Houd er rekening mee dat het in dit geval twee werkdagen duurt voor de medicijnen klaar liggen bij de apotheek.
Klik hier voor herhaalrecepten via deze website
Let op: Lukt het niet, neemt u dan eventjes telefonisch contact op via het praktijknummer 0515-431441
Nieuwe patiënten
Wilt u zich vanaf 1 februari 2025 inschrijven in onze praktijk, haalt u dan een inschrijfformulier bij de balie of u kunt gebruik maken van een inschrijfformulier dat op de website te vinden is. Eventueel kunt op de praktijk een kopie van uw ID laten maken. Wij vragen u om uw vorige huisarts zo spoedig mogelijk van uw vertrek op de hoogte stellen.
Met het afgeven van het formulier stemt u toe in dossieroverdracht door uw vorige huisarts. U dient zich zelf wel bij de vorige huisarts af te melden, zodat die van u te horen heeft gekregen dat verzending van het dossier OK is.
Wij verwerken uw gegevens in ons informatiesysteem. Hierdoor gaat automatisch een verzoek tot dossieroverdracht naar uw vorige huisarts.
Graag ontvangen we ook van u een zogenaamd LSP formulier; dit formulier regelt voor u dat uw dossier inzichtelijk wordt voor bijvoorbeeld de Dokterswacht. Als u dat niet wilt dan kunt u dat ook aangeven in het formulier. Het formulier is te verkrijgen op de praktijk.
Adreswijzigingen:
Uiteraard dienen wij over de juiste verzekeringsgegevens (zorgverzekeraar, polisnummer en BSN-nummer etc.) van u te beschikken. Het is voor ons ook belangrijk om te weten of u verhuisd bent, ingeval een huisbezoek moet worden afgelegd. Uw juiste adres moet ook op het recept of in een verwijsbrief staan.
Indien uw adres- of verzekeringsgegevens veranderen, deze wijzigingen schriftelijk doorgeven aan de assistente of via het contactformulier.
Ingeval horen wij ook graag wie uw nieuwe huisarts is, mocht u uit Sneek vertrekken.