Indien er sprake is van een levensbedreigende situatie dan kunt u uiteraard op elk moment bellen, eventueel via de spoedlijn.
Meestal maakt u echter een afspraak voor het spreekuur. Het spreekuur wordt gehouden op iedere werkdag.
Om een afspraak in te plannen of voor het opvragen van een uitslag kunt u de praktijk bellen op werkdagen tussen 8.00 en 10.00 uur. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kan dit ook tussen 13.00 en 14.00 uur.
Voor eenvoudige medische vragen kunt u ook gebruik maken van het telefonisch spreekuur met de huisarts. Ook hiervoor maakt u een afspraak; de arts belt u dan terug.
Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw contact en soms geeft zij u zelf een advies. Ze is daartoe opgeleid. Ze doet dat ook om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en het spoedeisend karakter van uw klachten en om de duur van het consult in te kunnen schatten. Heeft u meerdere klachten of vragen? Geef het aan bij het maken van de afspraak, zodat we er rekening mee kunnen houden. De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Op woensdagmiddag is de praktijk beperkt open. Voor levensbedreigende situaties en andere echte spoedgevallen kunt u ons telefonisch bereiken en/of kunt u zich melden bij de balie.
Patiënten die een afspraak hebben met de praktijkondersteuner, doktersassistente of huisarts kunnen zich melden bij de balie of plaats nemen in de wachtkamer.
Huisbezoek:
Wanneer het niet mogelijk is om zelf naar de praktijk te komen, kan de huisarts u ook thuis bezoeken. De assistente beoordeelt, in overleg met de huisarts, of een huisbezoek afgelegd wordt en wanneer. In de praktijk zijn de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling beter, en sommige ingreepjes kunnen alleen maar op de praktijk gedaan worden.
Het huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar het gewone spreekuur te komen.
Anderstaligen:
Voor patiënten die het Nederlands of Fries (nog) niet beheersen is het door de taalbarrière soms moeilijk om hun medische of persoonlijke problemen te bespreken of het advies van de arts goed te begrijpen. Voor Engels-, Frans-, en Duitstaligen zal dit over het algemeen nog wel los lopen, omdat de arts hier redelijk mee uit de voeten kan.
Voor patiënten uit bijvoorbeeld het Arabisch, Turks of Armeense taalgebied wordt aanbevolen zich altijd te laten vergezellen door een Nederlandssprekend familielid of een tolk of te beschikken over een telefoonnummer van iemand die kan vertalen. Indien dit niet mogelijk is, dan wordt u verzocht dit te laten weten bij het maken van de afspraak. Meestal komen we er samen wel uit!